Sunday, March 1, 2009

Sekadar Coretan Insan Kerdil..


Ingin mengambil kesempatan utk menjwb soalan2 yg diaju di chat box hari tu...Yg lain2,masa lain pula la rasanya..InsyaAllah...
Tentang org dakwah yg pointer trun tu,mereka bukan TAK TAHU urus masa,tp TAK MAHU urus masa..anda joinla mne2 jamaah sekalipun,pasti ditekankan bab pengurusan masa.pasti ada slot2 yg membincangkn cara2 bahagi masa stadi & dkwah...Just tinggal,diri sendiri shj yg menentukan sama ada nak praktikkan @ tidak..so,terpulanglaa...
Bila berbicara ttg urusan membantu agama Allah,xbolehla kita leka dgn tugasan2 kita selaku pelajar..Org yg mengaku bekerja utk agama Allah ni kdg2 terleka dgn tugas2 'dakwah' sehingga terganggu study.Boleh jd,dek kerana selalu meeting,sampai jadi tak sedap hati jika sehari tak meeting...MasyaAllah..Jika diamati,masih byk sbnrnya masa terluang yg boleh diisi utk study.Tapi telah disalahguna utk tido!Tidur!Tidur!Tidur!Hmm...apa nak jadi..
Allah ni maha adil...Kita byk berusaha utk menjayakan urusan dakwah.Yes,Allah bg kerja dakwah kita berjaya.tapi urusan study kita tak byk usahakan,so Allah bg takat yg kita usaha jela...Fair bukan??dah kalau asyik tido,Allah bg kjyaan utk taraf org tido laaa...
Penat..Mmg penat once you really involve in dakwah..That's why we need to manage our time properly & the most important,FOLLOW IT!Hidup org dakwah xboleh sama dgn org biasa..Sharp & strict with your time..Yang biasa terjadi adalah jadual @ planner ada,tapi kita x strict dgn jadual yg kita buat...

Jadi,berubahlah dari sekarang wahai para daie..!!!Wallahu'alam

6 comments:

Al-Humaira' said...

syukran 'ala rakyuka,,,
i really agree with ur opinion coz ada stgh daie mmg bg2,,tp bagaimana plk yg dikatakan ursn dkwah melebihi dr ursn sbg seorang pljr,,,mksdnya,,melakukn krj dkwh shnga x t'buat krja2 seorg pljr,, kdg2 t'lalu ltih,ada org ckp kita jga prlu adil pd dri sndr,kalau dh t'llu lth,,xkan nk paksa dri,,,
mohon jasa baik 'abid utk beri sdkt ulsan,,,
one more,,btul ke rmi Y.B PAS b'giat aktif dlm arena politik b'mula dr umur 30,,,,

'abid on March 2, 2009 at 8:30 PM said...

1.urusn dkwh melebihi urusn sbg pljr.yes,mmg btul.kdg2 jd cm2..sbb tu kte kne igt,bwt keje dkwh ni bmksud kte sdg berurusn dgn Allah.Dia tau kita penat@x..dlm keadaan kita penat tu,tapi kte stil brusaha utk stady.Allah tu maha penyayang...insyallh wlpun ckit yg kita bce,mudah utk paham..klu xphm skrg pun,time exam Allah bleh beri ptunjuk tuk jwb dgn mudah.sumenya dgn izin Dia..yg penting watla kje dkwh tu dgn ikhls..
2.YB PAS..ana xpasti ant dpt dr mana.tp,ana bleh kte an stuju.dlm umur mcm tu,mreka da msgt matang dgn arus politik dunia.tu sume mlibatkn sistem pntrbiyahn Pas.klu nk tau lbih,jinak2 la dgn Pas.anda akn tahu sistem pntrbiyhnny mcmne...wallahu'alm.

Al-Humaira' said...

ermm,,,manth0p..syukran c0z sudi b'kongc pndpt,,,tp,,maaf ya suka b'tnya..
betulkah statement ni,,
"prioriti m.sswa/siswi ialah akademik, involve ngn krja dkwh lbh krg 30-40%,,lps grad br involve ngn spnhnya"
c0z prlu utk tuntut ilmu n get experience first b4 involve ngn msyrkt n dunia luar,,zmn skrg org x kn dgr n pndg pd org y x m'pnyai ijzh,,bagaimana tu?

syfq said...

ucop relax jer aku tgk walaupun berdakwah...hdup ucop tabligh!!! Argh...!!!shuhaib!!(style ucop msuk bilik)

'abid on March 14, 2009 at 3:46 PM said...

asif buat al-humaira.hari tu da bls da.tapi disconnect tbe2 plak internet nh.alik2 terus lupe nk jwb..asif jiddan.
actlly gini,keje dakwah ni takde percentage2 tertntu sbnrny.once kita da jd org Islam,mnjadi 100% tggungjwb kita utk brdkwah..tapi dsbbkan sistem dunia skrg,nak tak nak org akn memberi penghoramatn kpd spe yg ada ijazah.org akan pndg tinggi n mdh nk dgr ckp org yg ada ijazah.so menjdkn kita selaku yg phm akn kepentingan dkwah islam nih perlu struggle la utk dptkn ijazah agar dkwah tu mudah utk disebar & dterangkn.mslhnya skrg sistem pemerinthn negara yg terlalu mengutamakn 'dunia' drpd khidupan akhirat..so,ats sebb tu kita kne tentang sistem nh & kne tentang org2 yg memperthnkn sistem nih.klu x tentang,habis seluruh keturunan manusia akn sesat!Allah da kata akn sediakan azab yg berat & pedih kpd org yg sedar akn perkara ni tapi tak cuba utk mengatasinya.wallahu'alm...

syfq on March 16, 2009 at 2:58 AM said...

btul....btul...

 

Coretan Kalam Pemuda Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template