Sunday, March 1, 2009

Kecilnya Pengorbananku Buat Bonda...


Rabu,25 Feb 2009
Dlm kaki melangkah menuju ke dewan exam,terdetik utk menelefon abah,mohon sekali lagi restu drinya & mak utk memudahkn aku menjwb exam kejap lagi.Padahal smlm baru shj telefon.Entah knp mlm td aku termimpi2kn mak & abah..
"Asslmu'alaikum.abh pkba?Sihat?Mak?Tgh buat apa tu??"
"Alhamdulillah,sihat2 je.Nak pergi klinik kjap.mak demam.."
"Demam??Teruk ke??"
"Eh,xdela.Biasa2 jer.Baru mlm td demam.."
"Ooh..doakan amir ye.nak exam da ni.Minta maaf byk2 klu ada slh silap............."
Antara petikan perbualan aku & abah.Aku tak puas hati.Selesai exam,aku cuba telefon mak.Tak dpt..Terus aku cuba telefon kakak yg sdg berada di Jengka..
"Mak sakit ei??"
"Mana awk dpt tahu..?Hmm..,nthla.mlm td muntah2.Sakit perut..Tak larat je nampak..Gastrik kot.Skrg ada kat Hospital Jengka.Kena thn wad.."
Aku dah mula tak sedap hati..Stil cuba menyedapkn hati sbb esk ada paper lagi.

26 Feb 2009
Kaki terus menuju ke bilik exam.Tapi kali ni agak lemah.Otak asyik teringat2kn mak..Message yg dihntar pd kkk mlm td bertnyakn kesihatan mak masih tak berbls menmbhkn risau di hati.Memang xdpt beri fokus sepenuhnya pd exam hari tu.Baru shj 10minit exam bermula,ada message masuk..Sbnrny tak boleh on hp.Tp lupa plak nk off.Sbbkan risau,aku buka message tersebut...
"Tlg sama2 doakan.Mak sakit apendix.Mak kne bedah ptg ni...-k.Jnah"
Allah......!Tak dpt digmbarkn perasaan hati ini ketika itu.Dpan mata kertas exam.Tawar sje utk dijwb..Tapi tetap digagahkn juga.Selesai exam,aku menelefon abgku.ramai adik beradik sudah ada di hospital termasuk relatives yg dtg dr t'ganu.Tak dpt nak tumpang balik sama.Hny kakak di Penang & Mesir dan adik di asrama yg tidak dpt pulang..Aku terus bergegas utk pulang ke Phg dgn menaiki bas jam 5.30ptg..Sejam kemudian kakak hntr message,mak dah selamat keluar dr bilik bedah.Alhamdulillah.Sampai di Phg jam 7.45mlm..Dah tak boleh da melawat pesakit..Semua berkmpul utk mkn mlm.Lama sudah rasany tak berkumpul mcmni.Dptlah serba sedkit meleraikn kesedihan hati.Pelbagai perkara yg telah terjadi tadi diceritakan oeh abgku..Tadi tangan mak yg dicucuk jarum utk masukkan air,bleeding.Mujur kakak sulung seorg doktor.Sebelum doktor yg bertugas dtg,kakak membntu mencuci darah tersebut.Doktor pun dtg.Doktor tu kata, "ni bkn bleeding,tapi darah beku.." "darah beku apa mcmni nih??bleeding la ni.."sampuk kakakku dgn tegas.."Awak ni nurse ke?!"dktor tu bertanya.."Tak,saya doktor.""Hah,doktor hospital mana??""Putrajaya.." balas kakakku sambil menunjukkan kad kuasa hspital putrajaya."Huh,saat2 mcmni pun nak 'kencing' org.".getus hatiku.. Aku cuba juga utk naik ke ats bertemu dgn mak menggunakan pas pelawat kakak yg menjd penjaga mak selama mak di hospitl..
Mak berada di tingkt 6,wad kenanga 7..
Smpai di katil mak,aku tak dpt utk menahan rasa sedih.Berlinang air mata melihat keadaan mak.Tak pernah aku lihat mak yg ceria selama ini jadi sebegini rupa.Wayar berselirat di muka mak..Ku kucup tgn & dahi mak.Dosa2 terhadap mak muncul dlm diri.rasa sgt berdosa terhdpnya..Sempatkah lagi utk aku memohon maaf & bertaubat???Mak terjaga.Kupandang wajah mak yg lemah.Sangat2 lemah..Mak cuba utk berckp.Tapi tak jelas.Ku dekatkan telinga di mulut mak supaya mudah utkku mendgr percakapannya...Ya Allah.,Engkau shj yg mengetahui isi hati hambamu.........

27 Feb 2009
Pagi2 lagi aku telah ke hospital dgn memandu kereta abah..Kubawa bersama bekal bubur utk santapan mak di pagi tersebut..Sudah hampir 2 hari mak tak mkn.Mesti terlalu lapar..Setibanya di hospital,aku diberitahu mak masih tak dibenarkan mkn."Ya Allah..,kesiannya mak.."rintih hati kecilku..Aku tunggu seketika di samping mak sambil mengusap2 ubun2 lembut mak..Kejap lagi kena balik ke rumah semula utk mengambil abah yg penat dek terlalu lama berjaga sejak kelmarin..Besarnya pengorbanan abah.Moga Allah membalas jasamu...Setelah tiba di rumah,tak sempat utk melabuhkan punggung,aku pergi semula ke hospital bersama adik beradik yg lain..kemas serba sdkit shj apa yg patut di rumah.Waktu melawat pd hari tersebut stat jam 12.30-2.30 ptg..Aku solat jumaat di masjid kg berhampiran..Selesai solat jumaat,saudara mara & abg kakak yg perlu bekerja pulang ke tempat masing2.Tinggallah aku bersama seorg lg kakak yg byk berkorban membantu mak..Ptg itu,ku menjaga mak bersama kakak..Mlmnya,mak kelihatan sedikit segar..Alhamdulilah...Kakak dr Penang juga baru shj pulang...

28 Feb 2009
Pagi ini,aku tidak ke hospital.Abah minta tlg dia utk menjaga kedai..Abah ke hospital bersma kakak..Mak masih juga tak boleh makan hari ini..Hmm..laparnya mak..Ku tak putus2 mengirimkan doa agar mak kembali sihat.Ptg itu,barulah aku ke hospital bersama tok wan yg setia berada sejak mak dimasukkan ke hospital..Aku memandu sendiri kerana abah dah tak larat utk ke sana.Penat sgt kulihat tubuhnya...hari ni mak telah ditukarkan katil.Setibanya di hospital,ramai tetamu yg dtg menjenguk mak..Alhamdulilah..sejak mak di hospital,dia tak jemu2 dikunjungi oleh pelawat.Kawan2 abah & saudara mara tak putus2 dtg ke sana..Harap dgn kehadiran mereka dptlah mengurangkan derita sakit yg ditanggung oleh mak..Aku perlu ke bndar utk mengambil kakak ipar yg baru hbis urusan kerja di KL yg dtg dgn menaiki bas kerana suaminya kini berada di Kelantan..baru smlm pulang,hari ni dtg semula..Allah..,besarnya pengorbanan mereka nak dibandingkan dgn pengorbananku terhadap mak..Abang sulungku yg bertugas di masjid Raub turut pulang bersama keluarganya.Dek kerana terlalu penat,mereka singgah sebentar shj di hospital & kemudian pulang ke Jengka..Kesian kulihat wajah sorang2.Penat.Tapi tak dihiraukan demi ibu tercinta!!Sebenarnya aku perlu menghadiri satu perjumpaan di kampus.So,tak dptlah utkku menghadirinya..Ku sgt bersyukur mempunyai shbt2 seperjuangan yg tidak jemu utk berjuang.Tidak dpt ku nafikan hati ini sering teringtkan kalian di sana.Diri ini memohon sejuta kemaafan kerana byk menyusahkn kalian terutama dlm masa2 begini.Ku tahu,masih terlalu byk perkara yg perlu disiapkan.Ditambah pula dlm fatrah exam..Tapi ku tak dpt utk membantu..Mak tiada siapa utk dijaga..Kdang2 ku tak tau mana satu perlu ku fokuskan..Maaf sahabat.Diri ini sememangnya seorang insan yg sgt lemah........

1 Mac 2009
Pagi ini,aku tidak juga ke hospital.Abah sekali lagi memintaku utk membantu menjaga kedai..Alhamdulilah,mak dah boleh mkn hari ni.Bersyukur aku pdMu ya Allah...Tapi,hari ni aku perlu pulang semula ke kampus kerana masih ada satu paper yg perlu aku hadapi.Belum cukup persiapan utkku menghadapinya...Ku bimbang dgn keadaan mak.Ikutkan hati,ku ingin sentiasa berada di sampingnya.Ku ingin membalas semula jasa2ny yg telah menjgaku sewaktu kecil..ku ingin merasa sendiri kesusahan menanggung beban menjaga & mengasuhku...Tapi,apakan daya.Ku perlu juga utk meneruskan pengajianku.Dan itulah harapan mak utk melihatku berjaya..Hmmm.,entahla.hati ni seakan pudar utk menjawab exam nanti.Buku pun tak sempat utk dibuka lagi..Allaahhh......Lemahnya insan ini.

Buat adik beradikku..
Ku bangga mejadi adik kalian..Tak dapat nak dibandingkan pengorbanan kalian dgn pengorbanan diri ini..Ku doakan agar kalian selamat & sentiasa mendapat rahmat & lindungan dr Allah di dunia & akhirat.Hanya ini yg adikmu dpt bantu menjaga mak...Ku pohon setinggi kemaafan andai tak dpt memberi sepenuh tumpuan terhadap mak..Doakan kejayaan adikmu..'Asif Jiddan 'Ala Kullihal...
Wassalam.....

3 comments:

Muhammad Hamidi Zamri on March 1, 2009 at 1:08 PM said...

salam ya akh..
bersabar lah dgn ujian dan dugaan Tuhan.. InsyaAllah, stiap kesabaran akan dibalas dgn gnjaran stimpal dr Allah.. Ana blk kg td naik train jer.. Kete remuk excident, msuk workshop..x dpt gune utk prgram...

Nasih Ulwan on March 1, 2009 at 3:24 PM said...

masya ALLAH..
besarnya pengorbanan nta utk mak nta..
ana doakn moga mak nta sht.
syafaahallah...

Anonymous said...

salam alaik ya akhi....
begitu skali dugaan yg mnimpa dri akhi..
ku hrp mg akhi trus tbh mghadapi segalanye..
ketahuilah,ssunguhnya ade hikmah di sebalik segala yg b'laku...b'sbr la..
esk,exm kn...last paper kn..so,do de bez..
kuatkn smngt..
doa bnyk2 mg ALLAH bg kkuatan..
ketahuilah,akhi seorg ank yg baik..
jgn hampakn harapan bonda n ayahanda..
bitaufiq wannajah..
salam

 

Coretan Kalam Pemuda Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template