Saturday, April 11, 2009

Pengubat Iman Yg Terhakis...


"Di zaman Rasulullah dulu,Nabi boleh cium bau mulut org yg mengumpat.Bau busuk!Tapi mengapa sekarang kita tak boleh cium bau org mengumpat??Sebaaaabb,kita dah tenggelam dlm bau tu sekali...Oleh kerana kita pun dah tenggelam dlm bau busuk tu,so bau busuk org lain pun kita dah tak bau dah...Oklah,mcmni.Umpama kita nak buang air besar.Sebelum turn kita,ada dah org lain yg mengqada'kan hajatnya.Kita yg baru masuk ni mesti bau busuk!(tak puas hati)..Tapi bila kita dah masuk lama dah & kita pulak yg mengqada'kan hajat,kita dah tak bau lagi dah busuk tadi.Sebab ap??Sebab kita pun dah mengeluarkan juga bau yg sama.... "

Antara bait2 kuliah yg disampaikan oleh Us.Rujhan Ghazali di masjid mlm td..Sudah lama tak ku hadiri kuliah2 seperti itu.Ku ambil kesempatan tersebut utk mengubat kembali kulit iman yg kian terhakis..Antara perkara yg disentuh oleh ustaz pd mlm td berkisar tentang nasihat serta pesanan2 yg perlu kita ambil pengajarannya.

1. Sabda Nabi S.A.W: Sesuatu perkara/ungkapan yg terbaik adalah kata2 yg singkat/pendek,tetapi dapat memberi petunjuk hidayah kpd manusia (mudah diterima).

2. Pesan Luqman AlHakim: "Duduklah kamu (berdamping,ikut telunjuk) ulama'..Dengarlah(fokus) kata2 (pesanan2) hukama'..Kerana Allah Taala akan menghidupkan hati kita yg telah mati..."

3. Tanda hati yg mati adalah apabila dia terlepas melakukan sesuatu perkara baik,dia tidak berasa ralat/terkesan sedikitpun.Apabila melakukan perkara jahat/maksiat,dia langsung tidak berasa menyesal atas perbuatan tersebut.

4.Pesanan Imam Ghazali: Hati org beriman berada di rumah Allah & hati org munafik juga berada di rumah Allah.Tetapi hati org beriman itu sentiasa berasa tenang (dlm masjid) seumpama ikan di air sedangkan hati org munafik sentiasa resah seperti burung yg tinggal di dlm sangkar

5. Pesanan Hukama': Manusia ada 4 permata berharga tetapi akan dimusnahkan oleh 4 perkara:
* AKAL- akan terhapus dgn sifat marah
*IMAN- akan terhapus dgn hasad dengki
*AMAL SOLEH- akan terhapus dgn ghibah(mengumpat)
*MALU- akan terhapus dgn sifat tamak

Itulah serba sedikit ilmu yg dpt saya kongsikan bersama kalian.Tenang rasanya hati berkesempatan menghadiri majlis ilmu sebegini..Wallahu'alam...

0 comments:

 

Coretan Kalam Pemuda Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template